Historie Betoncentrale De Mark
Ontstaan
De toenmalige “Hoppenbrouwers” betonmortelcentrale besloot in 1970 te verhuizen van Roosendaal naar Oud Gastel omdat goede aan- en afvoerwegen van cruciaal belang zijn voor een betonmortelcentrale. Door de nieuwe locatie gelegen aan de rivier “de Mark” waren ze voor de aan- en afvoer van onze grondstoffen verbonden met groot vaarwater. Hierdoor werd de naam van de waterloop aan de bedrijfsnaam toegevoegd: Hoppenbrouwers Betoncentrale "De Mark".
Verbouw
De centrale is in 1987 omgebouwd van een “droge” betonmortelcentrale naar een “natte” betonmortelcentrale met een 3,5 m3 menger. Een “droge” betonmortelcentrale heeft geen menger daarom gebeurde het mengen van de grondstoffen in de betonmixer op de vrachtauto’s.
Overname
Omgedoopt tot Betoncentrale 'De Mark' maakt de centrale sinds 1981 deel uit van de sector Betonmortel van De Hoop Terneuzen.
In 1997 is de betonmortelcentrale opnieuw verbouwd waarbij de 3,5 m3 menger vervangen werd door een 5 m3 menger. De productiecapaciteit van deze centrale was toen ongeveer 110 m3 per uur.
Automatisering
Het volledig automatiseren van de betonmortelcentrale is gestart in 1987. De eisen op het gebied van sterkte en duurzaamheid van betonconstructies hebben ertoe geleid dat er door Betonmortelcentrale De Mark een speciaal voor de Nederlandse betonmortelindustrie geautomatiseerd laboratoriumprogramma in gebruik is genomen. Het verder optimaliseren van het transport zorgde ervoor dat er in 2009 een geautomatiseerd planningssysteem in gebruik werd genomen. Door dit planningssysteem succesvol te koppelen aan het laboratoriumprogramma werden belangrijke stappen gezet op het gebied van juiste levertijd en juist product.