29-3-2023
Beton is al eeuwen hét functionele en veilige bouwmateriaal dat onze wereld vormgeeft. Naast de praktische eigenschappen is beton ook een slimme keus vanwege een hoge duurzaamheid.
Sterk de toekomst in
Beton is al eeuwen hét functionele en veilige bouwmateriaal dat onze wereld vormgeeft. Naast de praktische eigenschappen is beton ook een slimme keus vanwege een hoge duurzaamheid. En dat is belangrijk in tijden waarin CO2-verlaging en het verhogen van circulariteit wezenlijker zijn dan ooit. Sterker nog, beton speelt een sleutelrol als groene kracht in de nationale bouw- en klimaatopgave. Is beton een grijs verhaal? Zeker niet! Lees hier tien sterke feiten over de duurzame eigenschappen en de ontwikkelingen rondom dit bijzondere materiaal.
1. Veelzijdig materiaal
Beton is waardevol. Met dit duurzame materiaal bouwen we moderne, veilige gebouwen, wegen en constructies. Beton heeft een lange technischelevensduur, heeft een hoge sterkte, een grotearchitectonische vormvrijheid en is het ideale materiaal voor klimaatadaptieve oplossingen.
2. Focus op CO2 -reductie
De Nederlandse betonketen loopt voorop in reductie van CO₂-emissies door het gebruik van CO₂-arme cementen en nieuwe bindmiddelen.En daar zijn we trots op! Wereldwijd draagt beton gemiddeld 7% bij aan de totale CO₂-emissie. Dit komt omdat er meer beton geproduceerd wordt dan alle andere bouwmaterialen bij elkaar. In Nederland is de emissie 1,6%.
3. Duurzame ambitie voor 2050
Het Betonakkoord geeft concrete invulling aan de Europese ambities voor CO₂-neutraal beton in 2050. Met dit akkoord geven opdrachtgevers, toeleveranciers
en bouwbedrijven invulling aan een ketenbrede inzet ichting nog duurzamer beton.
4. Betonbranche in de versnelling
Boven op het Betonakkoord ontwikkelt Betonhuis vele initiatieven. Hierbij wordt de gehele branche geïnspireerd om sterker samen te werken en sneller te innoveren om in 2030 al een CO₂-reductie te realiseren van 30% of hoger.
5. Innovatief beton
3D-printen, koolstofwapening, ultra-hogesterktebeton, geopolymeren of zelfhelend beton, het zijn slechts enkele voorbeelden van innovatieve toepassingen en betonproducten. Deze innovaties worden aangejaagd vanuit de betonindustrie, de opdrachtgevers en diverse marktpartijen.
6. Slim ontwerpen voor 100+ jaar
Met een levensduur van meer dan 100 jaar is beton vanuit duurzaam oogpunt een uitermate geschikt materiaal. Door slim te ontwerpen kunnen bouwwerken in de toekomst nieuwe functies krijgen en worden sloop- of herstelwerkzaamheden tot een minimum beperkt.
7. Geheel verplaatsbaar
Beton past perfect in de gedachte van de circulaire economie. Mocht een gebouw geen nieuwe functie krijgen, dan kunnen we het verplaatsen. Al in de ontwerpfase is nagedacht over hoe een bouwwerk eventueel later gedemonteerd kan worden. We bouwen tenslotte niet om te slopen.
8. Niets gaat verloren
Wanneer er toch wordt gesloopt, kunnen we het beton als betongranulaat inzetten. En met nieuwe technieken kunnen we beton nu steeds vaker terugbrengen tot de originele elementen zand, grind en cement. Er gaat geen materiaal verloren.
9. Besparen van energie
Beton zorgt voor stabiele temperaturen. De hoge thermische massa maakt dat het fungeert als koelelement in een hete zomer en als warmtebron in de winter. Dat zorgt voor een lager energiegebruik en dus voor lagere energiekosten ten opzichte van lichte bouwmaterialen.
10. Bevorderen van de biodiversiteit
Minder wateroverlast, minder hittestress, meer biodiversiteit in steden. Beton beschermt en geeft tegelijk ruimte aan de natuur, van groene gevels en nestkasten tot waterdoorlatende tegels en daktuinen. Ook de winning van de grondstoffen voor beton draagt bij aan natuurontwikkeling.
Bron: Betonhuis