CSC-certificering voor duurzame productie beton

28-02-2020

Gisteren is officieel het CSC-certificaat overhandigd aan Betoncentrale West-Brabant voor de productielocaties Oud Gastel en Bergen op Zoom.

De Hoop Terneuzen is een concern dat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft. De centrale waarden van Groep De Hoop: continuïteit, evenwicht en loyaliteit passen zeer goed bij de kernwaarden die een duurzame economie vraagt. Begin 2019 is daarom ook het besluit genomen om voor alle Nederlandse betoncentrales van Groep De Hoop een certificering te laten uitvoeren naar de CSC-Standaard.

Als pilot hebben de centrales van Betoncentrale West-Brabant, gevestigd in Oud Gastel en Bergen op Zoom, in 2019 het certificeringtraject doorlopen. Op 12 december 2019 werd dit bekroond met het behalen van het CSC-certificaat. Op 27 februari werd officieel het certificaat overhandigd door de heer J. Pos van SGS Intron als certificerende instantie. Het keurmerk CSC geeft zekerheid voor de afnemers van beton. De duurzame productie van beton wordt gegarandeerd en geeft daarmee de benodigde basis om samen te werken. 

Wat is nu eigenlijk het voordeel van CSC-certificering?

CSC staat voor Concrete Sustainable Council en is een wereldwijd keurmerk voor beton vergelijkbaar met FSC voor hout. Het keurmerk CSC garandeert de duurzame productie van beton. Keurmerkhouders mogen CSC alleen voeren als zij voldoen aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid. De CSC-certificering heeft daarnaast tal van voordelen.

Zo geven keurmerkhouders advies over het milieuprofiel van beton en leveren ze een hoge kwaliteit beton. Ook kan de verantwoorde herkomst van grondstoffen worden aangetoond. Daarnaast streven keurmerkhouders naar een hoge inzet van secundaire materialen. Uiteraard is veiligheid topprioriteit bij keurmerkhouders.

Betonhuis

Het certificeringssysteem in Nederland wordt vertegenwoordigd door Betonhuis in Woerden. Betonhuis is de 'Regional System Operator' (RSO). Het keurmerk is afgestemd op de Nederlandse omstandigheden en regelgeving en wordt door onafhankelijke certificerende instellingen (CI) gecontroleerd.