Homepage Visual

Historie Betoncentrale De Schelde

Ontstaan

Op 20 juni 1920 is de Naamloze Vennootschap Bouwmaterialenhandel  “De Schelde” opgericht aan de Dubbelstraat te Bergen op Zoom door de heren Louis Raaymakers, Petrus Franciscus van Kraam en Augustinus Franciscus Cornelis Maria van Dijck jr.

 

De nieuwe

Op de Kop van ’t Hooft werd op 1 april 1960 de eerste droge mortel centrale geopend, met de naam B.V. Betoncentrale De Schelde. Halverwege de jaren 60 verhuisde het bedrijf naar de pas gereedgekomen Theodorushaven. Het nieuwe bedrijf werd vlakbij de nieuwe jachthaven gebouwd. Het terrein had een oppervlakte van anderhalve hectare, waardoor men drie keer zoveel ruimte kreeg als voorheen. Er werd een nieuwe betonmortelfabriek gebouwd met een grotere capaciteit dan de oude. Tevens werd het terrein voorzien van een80 meterlange kraanbaan en een loskraan met een capaciteit van 150 ton per uur. Deze werd gebruikt om de goederen op en van de schepen te tillen. Begin februari 1971 begon De Schelde met het bouwen van een nieuwe “natte” betoncentrale die zand, grind en cement  niet alleen in de juiste verhoudingen mengde, maar ook verwerkte tot mortel.

 

De splitsing

Op 12 april 1972 werd de mortelcentrale overgenomen door de Mebin, Betonmortel maatschappij  Zeeland en Obourg cement. De betoncentrale werd op deze manier gesplitst van de bouwmaterialenhandel.

 

Automatisering

De  productie van betonmortel  is in 1989 volledig geautomatiseerd en gekoppeld aan de administratie.

De eisen op het gebied van sterkte en duurzaamheid van betonconstructies hebben ertoe geleid dat er door Betonmortelcentrale De Schelde  een speciaal voor de Nederlandse betonmortelindustrie geautomatiseerd laboratoriumprogramma in gebruik is genomen. Het verder optimaliseren van het transport zorgde ervoor dat er in 2001 een geautomatiseerd planningssysteem in gebruik werd genomen door dit te koppelen aan het laboratoriumprogramma  en productieprogramma werden er niet alleen belangrijke stappen gezet in het op het juiste tijdstip leveren, maar ook het juiste product.

Dit proces is uiteraard niet altijd even soepel verlopen en heeft veel inzet en geduld van de personeelsleden geraagd.

 

Bijzonder voorval

Op zondagmorgen 13-07-1986 werd De Schelde het slachtoffer van een bomaanslag, waarbij het kantoor geheel werd vernield.

De aanslag werd opgeëist  door een actiegroep die tegen het plaatsen van kruisraketten op vliegbasis Woensdrecht waren.

Gelukkig zijn hierbij geen slachtoffers gevallen.

De mensen van De Schelde gingen niet bij de pakken neerzitten, hebben de schouders eronder gezet en binnen no-time was alles weer als vanouds.